L'hospital Clínic detecta vuit casos de chikungunya en l'últim mes

El hospital Clínic detecta ocho casos de chikungunya en el último mes

L'hospital Clínic de Barcelona ha detectat en l'últim mes altres vuit casos importats de chikungunya, una malaltia tropical que provoca febre alta, forts dolors articulars, malestar general i erupcions cutànies.

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Els pacients infectats, residents en la zona de Barcelona, el Vallès Occidental i Tarragonès, se sumen als tres casos, també importats, que es van diagnosticar la setmana passada a les comarques del Maresme i La Selva. La Generalitat va llançar divendres passat una alerta epidemiològica davant el perill que s'exbotiga la malaltia pel territori català, perquè un dels vectors de transmissió és el mosquit tigre, present en desenes de municipis.

“Des del mes de maig hem diagnosticat més casos que en els últims quatre o cinc anys”, explica el doctor Joaquim Gascón, cap de Medicina Tropical del Clínic i investigador d'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). El metge justifica aquest increment “per la gran epidèmia d'aquest virus en països del Carib, com Haití o República Dominicana”. Els 11 pacients amb chikungunya que s'han registrat en total en l'últim mes es van infectar durant els seus viatges a diversos països de Llatinoamèrica.

Gascó adverteix que “la previsió és que els casos vagin en augment” durant l'estiu, ja que molts catalans aniran de vacances a zones del Carib on els casos de chikungunya ja es compta per milers. En tractar-se d'una malaltia que encara no és de declaració obligatòria (malalties transmissibles que els metges estan obligats a notificar a les autoritats de salut pública per ser d'especial importància per a la comunitat),ni la Generalitat ni el Ministeri de Sanitat disposen d'un registre específic de casos de chikungunya. Segons el Govern Català, entre 2010 i 2013 es van comptabilitzar vuit casos.

La malaltia, descoberta a Tanzània en 1952, es transmet per la picada del mosquit de la febre groga (Aedes aegypti) i del mosquit tigre (Aedes albopictus). Encara que el primer està confinat en zones tropicals, ja s'ha detectat la presència del tigre en nombroses zones d'Europa, entre elles, Catalunya. Si aquest insecte pica a una persones infectada amb chikungunya, adquireix el virus i pot propagar la malaltia en cada picada.

“Cal disminuir la densitat vectorial. Cal prendre les mesures necessàries perquè els mosquits tinguin difícil reproduir-se”, assenyala l'investigador de l'ISGlobal, un centre de referència en malalties tropicals. El mosquit tigre no precisa grans quantitats d'aigua per a criar-se; un petit toll d'aigua estancada és suficient per a afavorir la cria. “Hem desplegat tots els protocols de vigilància epidemiólogica. Hem creat una videocápsula per a conscienciar a la gent que es va de viatge, que es cuidi de les picades i si, en tornar tenen febre o altres símptomes, que acudeixin al metge. Els professionals estan avisats i també els ajuntaments, des del control de plagues, controlen les zones on hi ha altes densitats de mosquits”, apunta Mireia Jané, subdirectora general de vigilància i resposta a emergències de Salut Pública de la Generalitat.

El període d'incubació de chikungunya és de quatre a 12 dies des de la picada del mosquit infectat. Els experts adverteixen que no és una malaltia mortal, però sí molt molesta perquè els dolors en les articulacions poden prolongar-se diverses setmanes i fins i tot mesos. La fase aguda, amb forts maldecaps i malestar generalitzat, dura uns cinc dies.

Notícia: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/06/17/catalunya/1403030441_315788.html

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat